Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A kávéról képes leírás - Kávé.tlap.hu
részletek »

A kávéról - Kávé.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kave.tlap.hu » A kávéról
Keresés
Találatok száma - 4 db
A forró fekete, vagyis a kávé sztorija

A forró fekete, vagyis a kávé sztorija

Szenvedélyes kávé fogyasztó vagy? A reggeleket kávé nélkül el sem tudod képzelni? Érdekel a fekete leves története és előállítása? Akkor a Koktél Mánia a te oldalad, ahol megismerkedhetsz a kávé izgalmas történetével, az arabica és a robusta kávéfajtákkal, valamint a kávé kulturális szerepével. Koktelmania.hu - Nálunk te is lehetsz bártender!

A kávé kultúrtörténete

A kávé kultúrtörténete

A kis kávészemek karrierjének korai korszaka keleti tájakhoz kapcsolódik. Az Oszmán Birodalomban a kávé közösségformáló erővé vált. Ez lett az oka a kávéházak körül kirobbant politikai csatározásoknak, s a kormányzati körök korlátozó rendszabályainak. A kávéfogyasztás kezdeteiről keveset tudunk, mert erre vonatkozóan késői és ellentmondásos tudósítások maradtak ránk. A muszlim hagyomány különböző vonulatai abban azért egyetértenek, hogy a kávét először Jemenben kezdték használni, ahol a különféle növényekből készült serkentő italok fogyasztása már régóta szokásban volt. Különösen a misztikus szerzetesrendek tagjai, a szufi dervisek éltek szívesen ilyen szerekkel, hogy az Istennel való titokzatos egyesülést célzó éjszakai szertartásaikon (zikr) elűzzék az álmot és a fáradtságot. A kávészemek karrierje akkor kezdődött, amikor az egyik rend sejkje, elöljárója rájött, hogy a kávé főzete éppúgy alkalmas e cél elérésére, mint az addig használt növényeké. Ezért tanítványaival együtt ezt kezdte inni, s az ő példájukat követve hamarosan valamennyi szufi közösségben elterjedt a kávé fogyasztása. Mivel ezek a szerzetesek többnyire családos emberek voltak és a hétköznapokon rendes polgári

Kávéfeldolgozás

Kávéfeldolgozás

A nyerskávé élvezetes fogyasztásra még nem alkalmas, ezért meg kell pörkölni. A kívánt pörkölési intenzitástól függően a kávé a pörkölőgépben 200-250°C-ra hevül fel. Ennél a hőmérsékletnél az alapvető beltartalmi összetevői a hő hatására megváltoznak. A folyamatok hasonlóak, mint az élelmiszerek elkészítésénél sütés és grillezés során: A babszem nedvessége elpárolog. A szénhidrátok (cukor) és proteinek (fehérje) egymásra hatása révén a Maillard-reakció lejátszódik és új alkotóanyagok képződnek: barnító anyagok, valamint aromaanyagok. A szénhidrátok (cukor) karamellizálódnak és a pörkölés végére nagy mennyiségű szén-dioxidot választanak le. A proteinek (fehérje) lebomlanak és további ízanyagokat képeznek. A kávészem struktúrája megváltozik. Ezek a változások egyértelműen megmutatkoznak a pörkölés alatt a kávébab színén. Kékeszöldből a sárga különböző árnyalatain át nyerjük el a kívánt világos-sötétbarna végszínt. A pörkölés végén a felbomló szénhidrátokból (cukrok) hirtelen nagy mennyiségű szén-dioxid szabadul fel, aminek hatására a babszemben nagy feszültség keletkezik. Mivel a bab szerkezete a magas hőmérséklet hatására a pörkölés végére lazábbá vált, a babszem a belső feszültsé

Kávé magazin hírek
Olcsó mérget iszunk naponta?
Olcsó mérget iszunk naponta? Sokunk számára a kávé már nem az, ami volt. Folyamatosan rohanunk, sietünk, így annak is örülünk, ha az automatához eljutva bedobunk egy érmét és máris kész a fekete, amit ugyanolyan gyorsan felhajtunk és már ott sem vagyunk. Az automatákban található instant kávé sokkal több vegyi anyagot tartalmaz, mint az őrölt kávébab. A szervezet nincs felkészülve egy ilyen...
Ganodermakávé - egy csészényi wellness!
Ganodermakávé - egy csészényi wellness! A kávé a világon legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a víz után! Nem...
DXN ganoderma kávé tapasztalatok 2.
DXN ganoderma kávé tapasztalatok 2. A DXN ganoderma kávé kiváló tulajdonságai méltán teszik népszerűvé ezt a...
A kávé eredete

A kávé eredete

Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két jelentős tagjának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a Coffea robustából. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. A Coffea arabica adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arabicát favorizálja.

Tuti menü